Her Gün: 8:30 am - 24:00 pm

0532 637 55 28

Narlıkuyu

Narlıkuyu Mersin'in 65 km güney batısındadır. (Yaklaşık olarak N 36.26- E34.07) Mersin'i Antalya'ya bağlayan devlet karayolu (D 400) üzerinde olup Erdemli'ye 27,5 ve Silifke'ye de 22 km uzaklıktadır. Ulaşım kolaylığı sayesinde, Mersin ve ilçelerinin gözde dinlenme mekanlarından biridir.

Narlıkuyu küçük bir koydur. Gerçi Mersin ili deniz kıyısında yüzlerce koy vardır. Ama Narlıkuyu soğuk ve tatlı suyu ile diğer koylardan farklıdır. (Ev hayvanları koydan su içebilirler.) Su soğukluğunun sebebi deniz altındaki su kaynaklarıdır. Bu kaynaklardan bir tanesi Narlıkuyu’nun kuş uçuşu 1.2 km. kadar kuzey batısında yer alan Cennet obruğundan gelen yer altı suyudur. Günümüzde Narlıkuyu ile Cennet ve Cehennem obrukları 2 km lik asfalt bir yolla birbirlerine bağlanmışlardır.

Koy suyu çok soğuk olduğundan, koyda ender olarak denize girilir. Buna karşılık, koy balıkçılık ve gezinti teknelerinin popüler uğrak yerleri arasındadır.Koyun çevresinde çeşitli balıkçı lokantaları açılmıştır. Ancak sahilde yüksek yapılaşma yoktur.

TARİH

 

Roma İmparatorluğu döneminde Porto Calamie olarak bilinen Narlıkuyu'da IV. yüzyıldan kalan küçük bir bina öreni vardır. Bu bina IV.yüzyılda İstanbul adalarında vali olduğu anlaşılan Korykos'lu (Kızkalesi) Poimenios tarafından yaptırılan bir hamam ve vaftizhanedir. Hamamın suyu Cennet obruğundan gelen yer altı suyudur. Bina girişindeki küçük kitabede;

 

"Ey konuk dost! Bu mucizeli suyu kimin bulduğunu, saklı kaynağını kimin gün ışığına çıkardığını merak ediyorsan, bil ki o, imparatorların dostu ve Kutsal Adalar'ın dürüst yöneticisi Poimenios'tur"

 

yazmaktadır.

 

Burada, kastedilen imparatorlar 395-408 yılları arasında Doğu Roma imparatoru olan imparator olan Arcadius (378-408) ile 395-423 yılları arasında Batı Roma imparatoru olan Honorius'tur.(384-423) Kitabeden aynı zamanda her iki imparatorla da dost olmuş Poimenos’un imparatorluk içinde öenmli bir konumda olduğu anlaşılmaktadır.

 

Hamamın sanatsal değeri yüksek taban mozaiği iyi korunmuş durumdadır. Mozaikte Cennet’in üç hurisi olarak ta bilinen Zeus kızları Aglaia,Euphrosyne ve Thalia çıplak olarak kumru ve keklikler arasında dans ederken görülmektedir. Yöre halkı bu sebepten, mozaiğe Üç güzeller mozaiğiadını vermiştir.

 

Betimlenen mitolojik öykü Homeros döneminden beri bilinmektedir. Mitolojiye göre, Akdeniz’in köpüklerinden doğan Afrodit burada üç güzelin de katıldığı bir törenle vaftiz edilmiştir.

 

 

 

Silfke - Mersin yolunda, 17. km'de yer alan Narlıkuyu, mükemmel denizi ve içiçe geçmiş el değmemiş koylardan oluşmuş bir cennettir. Narlıkuyu; Üç Güzeller Müzesi, balıkları ve balık lokantaları, kaynak halinde denize karışan ve tulumbasından çıkan buz gibi suyu, kaya koruğu turşusu ve Öğretmenin Lokma Tatlısı ile meşhurdur.

 

Narıkuyu Cennet Cehennem çukurlarına 2 km. uzaklıktadır. Cennet çöküğünün yeraltı sularından gelen buz gibi tatlı su Narlıkuyu Koyuna döküldüğünden, denizin üst tarafları çok soğuktur. Koyun soğuk suları, Mersin'in yaz aylarında ki bunaltıcı sıcaklarında serinletici ve hoş bir alternatiftir. Narlıkuyu denizinin en büyük özelliği üst kısmının karpuz çatlatacak kadar soğuk tatlı su, alt kısımlarınınsa daha normal sıcaklıkta tuzlu su olmasıyla beraber ne kadar derin olursa olsun denizin dibinin gözükecek kadar berrak olmasıdır.

 

Narlıkuyu'nun girişinde 4. yy'dan kalma bir hamam bulunmaktadır.İçinde Üç güzeller Mozaiği'nin de bulunduğu hamam bir müze haline dönüştürülmüştür.. Hamamın yüzyıllardır bozulmadan kalmış zemin mozaiğinde Zeus'un yarı tanrıça olan güzel kızları Aglaia, Euphyrosyne ve Thalia'yı kuşlar arasında dans ederken görürüz.

 

Narlıkuyu kasabasına bağlı olan Akyar ve Kızlar Hamamı koyları da yazın dinlenmek ve yüzmek için tercih edebileceğiniz doğal dokusu bozulmamış mekânlardır..

 

Narlıkuyu'da tarihi mekanları ziyaret edip lokma tatlısını yedikten sonra tulumbasından buz gibi kaynak suyunu içip denize girerek unutamayacağınız bir gün yaşam a fırsatını kaçırmayın.

 

İçeceklerimiz

Kahve

Kervan Restaurant'ta İçilen Bir Kahvenin 40 değil

Çay

Kızlar Hamamı Koyu Kenarında Bir Çayımızı İçmez

Meşrubatlar

Kola, Meyve Suyu, Gazoz, Fanta, Limonata ve Diğer

Ayran

Sıcak Akdeniz'de Soğuk Ayrana Ne Dersiniz ? 

ZİYARETÇİ

002208755
BUGÜN
DÜN
BU HAFTA
BU AY
TOPLAM
407
325
1682
9491
2208755

Scroll to top